Sayfalar

26 Ocak 2012 Perşembe

Cocuk Egitiminde ideal Anne Baba


Gecenlerde okudum bunu.Yazari Mehmet Teber...
Bir sitede görmüstüm.Böyle isimli kitaplardan pek hoslanmam.Idel anne-baba gibi...
Ama yan tarafinda kücük yazilarla yazan´bu kitapta yer alan bilgiler cocugunuzun gelisimi icin Sütten Daha Faydali´yazisi okuyayim dedirtti bana.
Cokca ebeveyn kitabi okudugum icin bu kitapta yazilanlar pek farkli gelmedi.Bildigim,hatta ezberledigim seyler.Ama hic böyle kitaplar okumadiysaniz iyi bir baslangic olabilir.
Basliklar halinde konular ve cocugun dili,tecrübenin dili seklinde konu bitiminde pekistirici yazilar var.
  • istekli ol;cocuklarinizi iyi bir sekilde egitmenin ilk adimi,onlari egitmeye istekli olmanizdir.
  • ilgili ol,cocuklarinizi iyi egitmek istemenin yaninda,cocuklarinizla ilgili olmaniz da gerekir.ilgili olmak,özetle cocuklariniza vakit ayirmak demektir.
  • Bilgili ol;Cocugunuzu egitirken ne gibi yöntemler kullanacaksiniz? Daha dogrusu cocugunuzu neye göre egiteceksiniz ?istekli olmanin yaninda bilgili olmak da gerekir.
  • Örnek ol;Cocuklarin temel ögrenme metodu gözlemlemek yani modellemektir.Cocuklariniza dogrulugu asilamak istiyorsaniz,ilk önce kendiniz dogru davranislar sergilemelisiniz.
  • Tutarli ol;Cocuk egitimine sekte vuran en önemli nokta anne ve babanin davranislarinin farkliligidir.
  • Sabirli ol;Cocuk egitimi bugday ekmeye benzemez,fidan dikmeye de.Bu ikisinden daha zor ve daha cetrefillidir.Ya bu yolculukta vazgecip geri döneceksiniz,ya da israrla,sabirla cocugunuzun taze zihnine iyilik güzellik tohumlari ekeceksiniz.Secim sizin.
  • Empatik ol,Empatik olmak,cocuklarinizin duygularini anlamak icin kendinizi onun yerine koymaktir.
  • Arkadas ol,Cocuklarinizla bir kere arkadaslik iliskisini kurabilirseniz,emin olun,onlar yasadiklari tüm sIkInti ve problemleri sizinle paylasir.
  • Yüreklendirici ol,Nasil ki yürümesi icin cocugunuzun desteginize ihtiyaci varsa hayatta basarili olmasi icin de desteginize ihtiyaci vardir.
  • Cözüm odakli ol,her cocuk gibi sizin cocugunuz da hata isleyecektir.Onun da yaramazliklari,sizi deli eden davranislari olacaktir.Zaten dogal olan da bu degil midir ? Uslu uslu oturan hic yaramazlik yapmayan cocuk normal midir ?Cocugunuzu iyi egitmek istiyorsaniz cözüme odaklanmalisiniz.
  • Anlayisli ol,cocuklariniz cocuklarinin geregi olarak sürekli hata ve yaramazlik yapacaklardir.Burada üzerinize düsen cocugunuza gerekli uyarilari yaptiktan sonra onlari hemen affedin.
  • Evlatkolik olma,bagimlilik hem anneye hem de cocuga zarar verir.Anneye zarar verir;cünkü annenin hayatini kisitlar.Anne sürekli bir kaygi icinde yasar.Bagimlilik cocuga zarar verir;cünkü cocuk ayaklari üzerinde durmasini ögrenemez.Sürekli annenin gölgesinde pasiflesir.
  • Mükemmeliyetci olma,mükemmeliyetci anne-babalar cocuklarinin her alanda basarili olmasini isterler.Basarisizliklarina tahammül edemezler.Bu cocuklar,anne babalarinin bitmek bilmeyen istekleri pesinden kosan bir yaris ati gibidir.
  • Kiyaslayici olma,cocuklarinizi baska cocuklar ile kiyaslamaniz yanlistir.Cünkü ayni olmayan iki sey birbiri ile kiyaslanamaz.
  • Asagilayici olma,Cocuklar gelisim cagindaki cicekler gibidir.Ruhlari,kalpleri kirilgandir.
  • Tehditkar olma,birisi sizi tehdit ettiginde siz hangi duygulari hissediyorsaniz,emin olun,cocuklariniz da ayni duygulari hissediyor...´diyor yazar.


7 yorum:

  1. Aslı ilerde çocuğum olursa danışacağım insanların başında geliyorsun. Güzel bir yazıydı.
    Merci beaucoup şekerim..

    YanıtlaSil
  2. yaaani,şeeyyy, kemm, kümm..
    hani şimdi ben "şu muzu bitirmezsen kapatırım o çizgi filmi" dedğimde tehditkar bir anne mi oluyorum?
    oluyor muyum?
    yok yok olmuyorum:)

    YanıtlaSil
  3. aslım biz seninle buluşsak gece kalkarız herhalde konuşuruz da konuşuruz ben sorarım sen anlatırsın .ne güzel faydalı bilgiler bunlar ama dediğin gibi aşağı yukarı benzer yazılar ama yine de sağol hatırlamak için iyi oldu.
    öperim canım benim

    YanıtlaSil
  4. NoNo,olur tabii ki ama yaziyi kitapta altini cizdigim yerleri yazdim.
    Bana ait degiller yani :)

    Burcu,yaaaniii :) Ben de yapiyorum arada.Kitap karsi cikiyor ama :)

    Birgülüm,konusuruz ya...
    evet bir kac kitap okuduktan sonra digerlerinde de farkli seyler yazmadigini anliyorsun.
    Ben de öperim

    YanıtlaSil
  5. Tehditkar bir anneyim orası kesin de şimdi burada arkadaş olun diyor bazı pedagoglar da çocuğunuzun arkadaşı çok olacaktır ama yalnız bir anne ve babası vardır siz anne -baba olun diyor:((

    YanıtlaSil
  6. Aylincim kitapta daha farkli bir arkadasliktan bahsediyor zaten
    Tabii ki anne-babayiz önce.Ama bira arkadas yanimiz da olsun bence.
    Hani kötü birsey yasadigindan anne baba olarak korkmasin.Arkadasi gibi anlatsin.
    Bu biraz denge isi.Dengesini iyi kurmak lazim.


    NoNo,öpüldün.Ayrica avatar resmin de harika.Cok güzelsin

    YanıtlaSil

hadi yaz :)

{photo_title} by {uploader_name}
{photo_title}, a photo by {uploader_name} on Flickr.
{description}