Sayfalar

29 Aralık 2011 Perşembe

Altin Noktalar

Bir süredir Ada ile aramiz bal kaymak...
Sanirsiniz o Kayu ben de annesiyim :)
-Ada sunu yaparmisin ? 
-Tamam annecim...diyaloglari ile ya$iyoruz.
Ehh mutluyum tabii :)
Benim sesim nerdeyse hic yükselise gecmiyor.O da sürekli herseye uyum sagliyor.O uyum sagladikca ben de daha bir pamuk anne oluveriyorum...
$aka bir yana devirdigim tüm ebeveyn kitaplarindan,ögrendiklerimden,tecrübe ettiklerimden yola cikarak bir cizgi cizdim kendime en basindan...
Bir cocuk kitapla büyütülmüyor bunu da ögrendim tabii ki ama kitaplar bize bir yön verebiliyor.
Her yazilan da dogru olmuyor.Ama siz aralarindan size ve cocugunuza uyan dogrulari secip alabiliyorsunuz...


E$iklerle dolu,rengarenk bir yolda yürümek gibidir annelik. Yolun rengi bazen degi$se de anne olmanin tadi hic degi$mez...


Degismiyor...Ne kadar yorulsak da,zorlansakta keske anne olmasaydim demiyoruz,diyemiyoruz !


Ben kiz meslek lisesi Cocuk Gelisimi Bölümden mezunum.
O günlerden beri cocuk üzerine yazilmis,psikoloji,beslenme,oyun etkinlik kitaplarinin icindeyim...
Anne olucagimi ögrendigimden beri daha da cok icine girdim.Sadece anneligim icin degil.Cocuk egitimi konusuna özel bir ilgim oldugu sebebiyle de elimden geldigince okuyorum.
Okumak kolay tabii.Asil olay uygulayabilmekte...
Calistim...
Uyanlarda oldu,yari yolda birakilanlar da.Ters tepenler de...
Ya da benim yapima uymayan cocuk egitim yaklasimlari ile de karsilastim.
Ama en önemlisi icgüdülerim...Ben icgüdülerini uzunca bir süre rafa kaldirmis bir anne olarak dolastim.
Simdi yanildigimi biliyorum ama o zamanlar ki ilk anne olmanin verdigi o görmemislikle yok saydim hissettiklerimi...
Aman söyle olsun,böyle olsun kelimelerim ile(bir arkadasimin tabiriyle)SONRADAN GÖRME anneydim artik... :)
Neyse siyrildim.Siyrilmak zorundaydim.Cünkü öyle cocuk büyütülemezdi...Olmuyordu.Bir yerde mutlaka tökezliyordum.
Öyle böyle anneligi ögrenmeye basladim.Annelik icimdeydi.Bilgilerim bana yön veriyordu.Ama ben ancak annelik güdülerimle o yöne dogru bir sekilde gidebiliyordum bunu ögrendim sonunda...
Benim icin cocuk egitimde olmasi gereken ve ne zamana ne de baska farkliliklara karsin hic degismeyen ve bana göre ALTIN noktalar;


  • Yalan söylemek,kandirmak: Bence cocuklarimizi yetistirirken ilk yapmamiz gereken sey empati kurmaktir.Bana biri yalan söylese hosuma gidermi?diye bir soruya kim olumlu cevap verebilir ki ?Aman cocuk nerden anliyacak yalan söyledigimi diye düsünenler de var tabiki.Ama anliyorlar...Cocugumuzun kendine güvenen bir birey olamasini isteriz hep..Bunun icin de önce anneye babaya güven duymasi gerekiyor.Ada birsey istedigi zaman ona aciklama yaptigimda beni o kadar olgun bir sekilde dinliyor ve anliyor ki..Bana güvendigini hisettigimde dünyalar benim oluyor gercekten :))
  • Onlari dinleyebilmek ve konusmak: Dinlemek de bir sanattir.Sözlerini kesmemek onlara verdigimiz degeri gösterir.Saygi duydugumuzu belli ederiz.Ilerde de bu cocuk beni hic dinlemiyor,benimle hic konusmuyor cümlesini kullanmayiz belki!
  • Duygularini bir ayna gibi onlara yansitabilmek,düstügünde ya da herhangi birseyden dolayi cani yandiginda dikkati dagitmak yerine hissettigini anlamaya calismak ne kadar güzel birsey aslinda.´Canin cok aciyor demii,burasi aciyor biliyorum´diye ifade edilen kelimlere eminim olayi daha pozitif hale sokar.Cocumuza seni anliyorum mesaji verebilmek onu cok rahatlatir ve ilerde birsey yasadiginda paylasicagi ilk kisiler biz olabilir.
  • Öfke,kizginlik gibi duygulari yasamasina izin vermek.Aglama cok ayip,kizma cok cirkin oluyorsun gibi cümleler cok kullanilir.O duyguyu yasamasi gerekiyor cocugun birakin yasasin.Kizinca belli etsin,sevmedigi birseyi söylesin,öfkelenince öfkesini yasasin.Yani dogal olsun.Baski altinda hissetmesindense herkesin icinde kendini yerlere atmasini tercih ederim acikcasi..
  • Sinirlar koymak;cocugun kendini güvende hissetmesin icin sinirlar gercekten cok önemli.Ben cok sabirli olmadigim icin sinirlar hep kurtaricim olmustur cogu zaman :)Yapmasi ve yapmamasi gereken davranislari bilmesi yönünü bulmasini saglar.Tabiki sinirlarin anlamli olmasi etkili olabilmesi icin önemlidir.
  • Kararli olabilmek;cocuklarimizin istenmeyen davranislari karsininda kararli olabilmek,net cümlelerle kendimizi ifade etmek sorunlari kolay cözmede cok etkili bana göre.Ada parklara gitmeye basladigimizda,yeterli süre kaldiktan sonra eve gitmemiz gerekiyor dedigimizde aglamaya basliyordu yada itiraz ediyordu.Ama ben kararli bir sekilde eve gidiyoruz deyip yürümeye basliyordum.Oda arkamdan geliyordu.Ikinci defa yine ayni sahne.ücüncüsünde tavizin olmadigini görünce zamani geldiginde evimize sorunsuz gelmeye basladik...
Ada cok zor bir cocuk degil.
Ve ben bu Altin Noktalarin problemleri cözmemizde cok etkili olduguna inaniyorum.
Daha yazilmasi gereken bir cok sey vardir eminim.Cünkü cocuk yetistirmek dünyanin en karmasik isi...
Ancak geri dönüsü yok.
O yüzden de en özel isi :)







20 yorum:

  1. Ama en önemlisi icgüdülerim... demişsin ya.. kesinlikle hemfikirim, benim de savım bu yönde.. içimizde var o bilgi dediğin gibi.. Sen altın noktalarını bulmuşsun, darısı tüm annelerin başına:)

    YanıtlaSil
  2. Deli annem,amin :)
    Ya cok merak ettim.Kim bu blog sahibesi..:)
    Bak hep aklimda

    YanıtlaSil
  3. benim aslı habreein yokmu kabak gibi beni anlatmış:))))))
    bende merak ediyorum bakalım bilecekmiyiz.

    ben dediğin şeyleri yapırum bir tek ağladığında düştüğün bişey yok hadi kalk diyorum evet onu anladığımı canının acıdığını anladığımı söylemem gerekirdi.şmdi pişmanlık duydum gidip ona saılıp öyle yatıcam.canı sağolasın çok teşekkür ederim kendime getirdiğin içn.

    YanıtlaSil
  4. Ne kadar güzel anlatmışsın Aslı'cım.. Çocuk yetiştirmek bir bakıma sanat işidir. İlerde onun karekterini, seçimlerini anne-babaların gösterdiği davranışlar etkileyecek. Evet çocuk çocuktur ama bir şey anlamadığını varsayarak bazı şeyleri gözardı etmek çok yanlış... Hepimiz çocuktuk, belki o yaşlarda anlamadığımız kelimeler,cümleler çoktu ama bir bakış,bir hareketle anlayabiliyorduk aslında söylenmesi gereken şeyleri.
    Çok beğendim yazını, içimden çocuklarla ilgili sürekli geçen ve olması gereken altın noktalar aynen düşündüğüm gibi.
    Çok öpüyorum
    Sevgiler canım

    YanıtlaSil
  5. Altın noktaların konusunda hem fikirim ve hepsini uyguluyorum diyebilirim.
    Ve çok haklısın kitabi büyütülmüyor elbet okuyoruz hepimiz ama seçerek uyguluyoruz yoksa mümkün değil harfi harfine bütün çocuklara uyması.

    Ben bilemedim hakikaten kim bu blog sahibesi:))

    YanıtlaSil
  6. ÇOCUKLAR TAHMİNİMİZDEN DAHA HASSAS VE KIRILGAN. BU YUZDEN DE TAHMINIMIZDEN DAHA FAZLA DIKKAT VE OZEN ISTIYORLAR VE TABIKI ICGUDULER KONUSUNDA SANA KATILIYORUM....
    AMA BEN HALA SEN ANNESİN HASTA OLMA SÜTTEN YAZINI HATIRLIYORUM. BENIM OĞLUMDA O MODDA BASIMDA BEKLEMISTI BEN HASTAYKEN...

    YanıtlaSil
  7. Katılıyorum her şeyin kitaplardaki gibi olmadığına ve iç sesimi dinliyorum bende genellikle. Annelik el kitabı gibi birşey var içimizde bence ve en doğru yöntemde bu:)))

    YanıtlaSil
  8. Aslıcım ADAm çok şanslı senin gibi bilinçli bir annesi olduğu için. Hakikaten takip ettiğim bir çok blog annesinden çok sakin ve sabırlı bir tutumun var maşallah.

    YanıtlaSil
  9. Birgülüm,aklima ilk sen geldin.Ama Deli anne yüzünü görmedim deyince senin olma ihtimalin sifir oldu :)
    Duygulari bastirilmis biri olarak bu nokta benim icin önemli.Canimi SIKAN birsey olunca anlatamam mesala hemen aglarim.Ada´nin böyle olmasini istemiyorum.in$allah olmaz :)
    Öpüyorum Mert´i seni ...


    Nono,begenmene sevindim..Bu konuda herkesin farkli görüsü olabilir.Ama degismeyen gercek onlarin birey oldugu gercegidir..Ben de öpüyorum.Sevgiler :)

    ikiz annem,kimse bilemedi mi acaba :)


    Memolisinin annesi,gercekten mi ?
    Ben de unutamiyorum Ada´nin o sözlerini...
    Dedigin gibi cok hassaslar...


    Balli lokmam,ne güzel demissin.annelik el kitabi icimizde :)

    Nilhan,aslinda öyle degilim.Olmaya cabaliyorum.
    Cocuk konusuna daha hassas yaklasiyorum.Ama abartmadan tabii ki...
    Dogal olsun,ama dogru da olsun istiyorum bicok sey...
    Öpüyorum sizi :)

    YanıtlaSil
  10. Bilgileri yüklüyoruz ama uygulama aşamasında havada kalıyor.Yağız çok uysal bir çocuk , beni hiç zorlamıyor...Allahtan o yönden şansım avr ,yoksa halim harap olurdu...

    YanıtlaSil
  11. içgüdülerimize güvendiğimiz de sanırım bu işi çözüyoruz :)
    birde çocuk deyip geçmemek birey olduğunu fikirleri seçimleri olduğunu kabul edersek daha kolay oluyor.

    YanıtlaSil
  12. ilknur,:)Ne güze,ne güzel :)

    Bahar,evet...Kesinlikle

    YanıtlaSil
  13. Kim kiem ne demiş sonradan görme annede mi varmış :)))

    Neyse noktaları benden mi kopyaladın hııı cık cık cık çok ayıp :) en önemlisi hisler :) he yuavru bir de üzerine düşme demiştim halen diyorum yoksa çok çabuk hastalanıyor..titiz olma he hiç mikropta lazım ;) alışsın :)

    YanıtlaSil
  14. Allah kolaylıklar versin sana,anne olmak çok zor,iyi seneler

    YanıtlaSil
  15. İyi yıllar canım adayı ve seni öpüyorum

    YanıtlaSil
  16. çok haklısın.Ben de uyguluyorum söz ettiklerini.Ama büyük anne-babaların benim tavırlarıma ters düşen davranışları oluyor zaman zaman.Söylesem de değiştirmedikleri türden.Oğlum üzerinde olumsuz etlisi çok olmaz umarım, haftada 1 gün görüşüyoruz onlarla.
    Ben de ümitliyim, sanki oğluşumla iletişimimiz sağlıklı devam edecek gibi.Maşallah diyelim maşallah.

    YanıtlaSil
  17. Ülkü,evet ben sonradan görme anneydim.Bilmiyormusun ? :)
    Tamam dediklerini dikkate aliyorum zaten sagol :)

    Otuzundan sonra,evet öyle valla..
    Sana da iyi yillar.

    Nehir ida,iyi yillar.Cok öpüyorum :)

    YanıtlaSil
  18. yaaa gerçektenmi diyorsun aklıma geldi diye ben espri yapmıştım ama öyleyse mutlu oldum işte:))
    bende duyguları bastırılmış biriyim hatta çok sorun yaşadım bunula ilgili şimdi bunları oğluma yapmış olma fikri beni kötü yaptı ama düzelicem işlk adımı attım sayende benim güneş sıcaklığındaki bacım -arkadaşım:)

    YanıtlaSil
  19. Keske her seyde oldugu gibi anne baba olmanin da bir okulu olsa. Kimse basariyla mezun olmadan ebeveyn olamasa diye hayaller kuruyorum cogu zaman. Dünyanin en zor isini basardiginiz icin sizi kutluyorum. Umarim hep sorunsuz gecer yavrunuzla iliskiniz.

    YanıtlaSil
  20. Birgülüm,cok iyi bir annesin bence...
    Eminim cocuklarimiz bizden daha sansli bu konuda :)

    Hatice,ben de ayni seyi düsünüyorum.Okul olsa...Ama ögrenmek de birsey degil.Uygulayabilmek asli mesele...
    sevgiler :)

    YanıtlaSil

hadi yaz :)

{photo_title} by {uploader_name}
{photo_title}, a photo by {uploader_name} on Flickr.
{description}