Sayfalar

23 Haziran 2011 Perşembe

Yaramaz Seniiiiii

Demi$tim yaa cümlelere cok takilan biriyim diye.i$te tam bu noktada ve $u halde yine zirva laflara icerleyip duruyorum.
Oglumun bacagi alciya alindagindan beri,uzun uzadiya aciklamalarda bulundum.
insanlar,en tabii bicimde nasil oldugunu merak ediyorlar.Lakin suale´yaramaz seniii,ne yaramazlik yaptin böyle´ diye ba$lamalari ve oglumu göz hapsine alarak,yaramaz cocuk nazarinda bakmalari adamakilli sinilerimi bozmaya ba$ladi...´
´yaramaz degil benim oglum,sadece ufak bir talihsizlik ya$adi´diye toparlamaya calisiyorum.Yanima sinmi$,minik bedene kendimi hissettirerek.
Ama ayni zamanda,benzer kelimeleri yeniden yan yana getirmekten bir tiskinti duyarak...
Bu kelimenin anlamini henüz kavrayabilmi$ degilim ben.Nasil oluyor bu yaramazlik ?
Bana göre hareketli cocuk vardir,ya da anla$ilamami$,derdini anlatmak icin farkli carelere siginan cocuk vardir.Ve sadece cocuklugunu ya$ayan cocuk vardir.
Cocuk kelimesinin yanina yaki$tiramiyorum bu yaramaz kelimesini.Haksizlik yapiliyormu$ hissine kapiliyorum.
Niyahetsiz olan bu cümleye en sakin halimle aciklama yapmaya cabaliyorum.Anlatmaktan yoruldugum anlarda,susmaya sevk ediyorum kendimi.
Durumun en aci tarafi da,cocuklarin yaninda her $eyi konu$abilme cesaretimiz.
$öyle bir empati yapacak olursak,hatta yapmamiza gerek yok ya$amisizdir böyle $eyleri.Annemizin,kom$uya hakkimizda bir $eyler söylemesi,komu$unun gözleri üzerimize odaklanmi$,annemizi dinlemesi.Ya da kom$unun,bizimle ilgili ele$tirilerde bulunmasi.Cocuk oldugumuzu unutarak,kücük yeti$kin muameleri göstermeleri...
Ne kadar utanc vericiydi degil mi ?
Belki kücük diye sakinca bulmuyoruz ama Ada´dan tecrübe ettigim;cocuklarin oyuna en daldiklari sirada bile bizi duyuyor olmalari ve anlamaz dedigimiz bir cok $eyi,aslinda anliyor olmalari...
Oglum cok hareketli bir cocuk olmamasina ragmen katiyen kolay kolay oturan bir cocuk da degil.Ama cevreden oturmamasinda bir sorun varmi$ gibi zorla oturtmaya cali$malari cocuklara ne kadar eziyet ettigimizi gösterdi bana.
´Niye otursun ki?
Cocuk o...Ara$tiracak,kari$tiracak.Kafasindakilere cevap bulacak´diye oglumu savunurken buluyorum kendimi :)
Velhasil,cok konu$an cocuga;geveze etiketi,hareketli cocuga;yaramaz etiketi,soru soran cocuga;fazla merakli etiketi,uykusu gelmi$, kivranan cocuga;cok huysuz cocuk etiketi...
Etiketleme bizim i$imiz !





19 yorum:

  1. valla dediklerinin hepsi doğru ne diyebilirimki yazının üstüne.yanlız şu var ada ne kadar şanslı ki senin gibi bir annesi var gerçek söylüyorum buunu nasılda onu anlayarak hareket eden birisin herkes yapamaz bunu.sanada helal olsun aslım nasıl güzel yetiştirmişsin kendini.
    sevgiler arkadaşım

    YanıtlaSil
  2. Aslı'cım bu sözleri söyleyenler çocuk büyütmemişler herhalde.Görünmez kazalar her çocuğun başına geliyor.Sen canını sıkma:)

    YanıtlaSil
  3. Haha etiketlemek bizim milletin işi :) ama ben bu kuzunun değilde annesini daha yaramaz olduğunu düşünüyorum ee ne yapak o da çocuk anlayışlı olmak gerek :P

    YanıtlaSil
  4. Vallahi kalemine sağlık Aslıcım. O dediğin oyuna dalsalar bile duyuyor olmalarına kesinlikle katılıyorum. Ben çok şahit oldum Ece'de. Ama maalesef arada biz de kullanıyoruz bu yaramaz sıfatını. bundan sonra daha dikkat edecem sözlerime. teşekkürler uyardığın için.

    YanıtlaSil
  5. ah ne sinir dimi
    sen açıklama yapsanda anlamyan anlamıyor canım. bizi en dinlemez nasılsa dediğimiz anda bile dinliyorlar :) bilmezmiyim :)
    hele o uykusu gelen çocuğa huysuz diyorlarya bitiriyor beni :(((

    YanıtlaSil
  6. Aslı bir sene öncesine kadar herkese kızardı, şimdi insanlara oldukça iyi davranıyor ama insanlar sen pek bi huysuzdun, inatçıydın deyip duruyorlar. Bende büyüyor çok değişti çok akıllı benim kızım diyorum ama içten içe sinir oluyorum. Olumlu hali övmek yerine kulp takacak yer arıyorlar.

    Ada'cığın alçısının çıkması yaklaştı mı bari?

    YanıtlaSil
  7. İnsanların çocukları sevme şekli garip nedense.Ve bunun yanında cezalandırma sistemleri de hayli garip.
    Halbuki çocuklar öyle çabuk etkilenip,söylenilen cümleleri öyle sünger gibi içlerine çekiyorlar ki,başkalarının laf olsun diye söyledikleri bazen çocuklarda derin izler bırakabiliyor.
    Ne yazık ki çoğu insan çocuklarla diyaloğu öğrenememiş.Ve öğrenemeyecekde:)

    YanıtlaSil
  8. Aslıcım çok geçmişl olsun oğluşuna
    sen takılma o gereksiz insanlara
    Kimseye açıklama yapma bu benim yavrum ve ben onu öyle kabul ediyorum etmişyorsanız benimlede iletişimi kesin de bak o zaman dediklerini bir daha deyemeye cesaret edemiyorlar ben öyle yapıyorum ..
    Sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  9. ne kadar haklısın,anne olalı tiksinir oldum insanların kalıplaşmış cümlelerinden.Anlamını hiç düşünmeden söylediklerini düşünüyorum bu basmakalıp lafları, ama önemli olan ve bizi düşündüren çocukta bıraktığı/bırakacağı iz.Bazen herkesten uzaklaşasım geliyor,ama çocuk çevreyle büyüyecek bunu da biliyor ve bu yolda sabırlı, sakin ve güçlü olmamızı diliyorum.

    YanıtlaSil
  10. sezobigocum,ne güzel sözler bunlar.cok ama cok te$ekkür ederim.Umarim bu sözlere gercekten layigimdir.
    benden de sevgiler arkada$im :)


    Pembe kekik,aksine cogunun cocugu var.Zaten bu da anlamadigim diger bir konu.3 tane cocugu olup malesef ki onlardan bir$eyler ögrenememi$ olmalari...


    Ülküm,sen bana yaramaz mi diyorsun?Ben cok usluyum.Bak..:)))


    Kücük mucizem,sagolasin.Bu lafi nasil kullandigin önemli aslinda.Ben de Ada´ya cok $aka yaparak´sen yaramaz mi oldun ?´ diyip,gidiklarim....Ama benim vurgulamak istedigim bunu cocugu ifade sekli olarak kullanmalari.Mesela,benim cocuk cok yaramaz.Ya da cocuklari konusurken.Nasil yaramaz mi senin ki ?
    Eminim sen böyle etiket halinde söylemiyorsundur.Öperim ece´yi :)


    Bahar ve kizisi Yagmur,ahh nasil gpzel demi$sin.Bu etiketlemeye maruz kalmamak icin oglumu uyutmadan cikarmamaya calisiyorum.Ama uykusuzluk haline denk gelince vay halimize :)


    Anneli,Ada da gecen sene kimseye gitmez,bagiridi.Malum 2 ya$ sendromu...Ne kadar sinirli bu cocuk derlerdi.Gecti o dönem.cümleler Ada sakinle$missin aferin sanaya döndü :))
    1 temmuzda kontrolü var.Eger iyi ise 7´sinde de cikaracaklar.Bakalim


    Krnc,dediklerinin hepsine kesinlikle katiliyorum.Ögrenemiyoruz ne yazik ki!


    Birdemliksohbet,te$ekkür ederiz.Gecicek in$...
    öyle de demek istemiyorum.Ögrenmelerini istiyorum.Özellikle cocugu olanlarin.Takmiyorum kafama.Sadece kiziyorum.Sevgiler :))


    Bü$ra,ne kadar cok var bir de degil mi?bu basmakalip laflardan...Cevre olmadan da olmuyor dedigin gibi..Dilegine yürekten katiliyorum.sevgiler

    YanıtlaSil
  11. bende birgül gibi yazdığım her kelimeye katılıyorum ama yazını okurken birde şöyle düşündüm bence bu süreç Ada ile zaten iyi olan anne oğul ilişkini dahada çok perçinledi Adan artık iyice anlamıştır onu ne kadar çok seven anlayan ve her zaman anlamaya çalışan bir annesi olduğunu
    güzel bir hafta sonu geçirmen dileği ile aslıcım

    YanıtlaSil
  12. Aslıcım sen nasıl dikkatli ve hassas davranıyorsan karşındakinden de aynı hassasiyeti bekliyorsun.Seni öyle iyi anlıyorum ki ama malesef insanlar çok değişik.Öyle söyleyerek birşey yaptıklarını düşünüyorlar.Bence hiç muhatap olup açıklamaya bile çalışma.Anlamazlar ki!!!

    YanıtlaSil
  13. Ah Aslıcığım İda sizde kalsa 1 ay öyle kurtulursun ki takıntılarından yol boyu yürürken en az 5 anne şikayetçi oluyor çok yaramaz çocuğunuz diye:)) Çocuk yani yaramazlıktan da olabilir onların doğası gereği değil mi ya bu?

    Bu arada İçimizdeki Şeytanı okuyorsunn süperr..2 defa okudum ve her ikisinde de aynı zevkle.
    Her ikinizi de öpüyorum canım

    YanıtlaSil
  14. Cok güzel yazmissin Asli'cigim bende senin düsüncelerine tamamen katiliyorum.

    YanıtlaSil
  15. CANIM TAKMA BÖYLE ŞEYLERİ ÇOK SİNİR BOZUCUDUR BU DURUM GERÇEKTEN AMA CEVAP VERMEYE ÇALIŞTIKCA İNSAN DAHA DA SİNİR OLUYOR GERÇEKTEN BANADA ÇOK SÖYLENDİ HEP BURAKLA İLGİLİ AMA İNANKİ UMRUMDA DEĞİL BU ÇOCUK GEZECEK KURCALIYACAK YOKSA MERAKINI GİDERİP DE NASIL BİŞEYLER ÖĞRENECEK Kİ KIRSINDA DÖKSÜNDE KENDİSİNE ZARAR VERMEDİĞİ SÜRECE BENİM İÇİN HİÇ SORUN YOK DEDİĞİN GİBİ SENİNKİ GÖRÜNMEZ BİR KAZA OLMUŞ BURAKDA KIŞIN KOLTUKTA ZIPLARKEN KALORİFER PETEĞİNE DUDAĞINI ÇARPIP PATLATMIŞTI VE BEN YANINDAYKEN OLDU BU OLAY BLOĞA YAZMADIM ANNEM GÖRMESİN DİYE BU ŞIMARIKLIKMI ŞİMDİ BİANKİ DALGINLIK VE BOŞLUKTA YAŞANAN OLAYLAR SEN OĞLUŞUNLA BAK KEYFİNE CANIM BOŞVER BUNLARI ÇOK İYİ ANLIYORUM AMA ÜZERİNDE DURMAYA DEĞMEZ PAŞANIN NASIL BİRİ OLDUĞUNU YAZILARINDAN BİLİYORUZ ZATEN KEŞKE HER ÇOCUK ADA GİBİ BUKADAR ÖZGÜVENİ OLAN BİLİNÇLİ VE ZEKİ OLSA

    YanıtlaSil
  16. Aslı'cım o kadar ahkam!? kestiklerine göre bu konuda nasıl uzmanlaştıklarını düşün:)
    Kendi çocuklarına konduramadıklarını başkalarına yakıştırma şeklinde zuhur buluyor bu haller genelde:)
    Üzülme sen,anneler bu günler için:))
    Tekrar acil şifalar yakışıklıya:)

    YanıtlaSil
  17. Bence sen yaramazsın Ada uslu ve yaşına göre davranıyor :)))))))))))
    Akıllı anne , Ada bunları okuduğunda ne kadar şanslı olduğunu görecek...
    Halkımız herşeyi bilir , onlar pedagoloji eğitimi alıp da doğuyorlar bilmiyor musun tatlım ?

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Aslı,yazın harika anlatmış birçok annenin durumunu,eline sağlık.Etraftaki bu bilmiş görünen kendini bilmezlerden bir tek kendim rahatsız oluyorum sanırdım.Yalnız olmadığımı bilmek çok güzel fakat bir o kadar da feci,zira demek ki kendini bilmez eleştirmenlerin sayısı çok fazla...Anlaşılan onlar konuşmaya devam edecek,demek ki iş bize düşüyor,duymamayı ya da duyup sinirlenmemeyi öğrenmemiz gerekiyor.

    YanıtlaSil
  19. Sevgili Aslı,yazın harika anlatmış birçok annenin durumunu,eline sağlık.Etraftaki bu bilmiş görünen kendini bilmezlerden bir tek kendim rahatsız oluyorum sanırdım.Yalnız olmadığımı bilmek çok güzel fakat bir o kadar da feci,zira demek ki kendini bilmez eleştirmenlerin sayısı çok fazla...Anlaşılan onlar konuşmaya devam edecek,demek ki iş bize düşüyor,duymamayı ya da duyup sinirlenmemeyi öğrenmemiz gerekiyor.

    YanıtlaSil

hadi yaz :)

{photo_title} by {uploader_name}
{photo_title}, a photo by {uploader_name} on Flickr.
{description}