Sayfalar

12 Mayıs 2011 Perşembe

Anaya,Babaya Bak,Cocugu Gör !

Havalarin isinmasi ile parklar evimiz gibi oldu.Cuvalimizi doldurup,cocuk seslerinin geldigi yöne atiyoruz kendimizi :)
Ekim ayinda anaokuluna ba$layacak olan minik Ada´nin cocuklarin arasina kari$masi cok önemli ben de bu aralar.Bagimli bir anne-ogul ili$kisi yürüttügümüz icin aklimda hep´nasil ali$acak´sorulari mevcut.
Parktaki hali de tabii benim daha da panik yapmama sebep oluyor.
Gidiyoruz lakin hemen kari$amiyor cocuklarin icine.Oysa cocuklar ´Adaaaa´diye ona ko$uyorlar.Etrafini sarip onu oyun alanina götürmek isterken ellerinden siyrilarak´sen de gel´diye sürekli israrlarda bulunuyor.Parki cok seviyor aslinda.Orda olmaktan mutlu.Bunu biliyorum.
10-15 dakikalik alisma süresinde onunla biraz birebir oynarsam sonrasinda yanima daha az ugruyor.$ayet parka gider gitmez kö$eme cekilip´hadi sen git cocuklarin yanina´dersem,alisamiyor ya da memnuniyetsiz oynuyor parkta.Tabii ki park süresi boyunca onu unutuyor degilim.Salincaga binmek isterse salliyorum ya da kaykaydan kayarken beklememi isterse bekliyorum.Arada kum oyununa ben de katiliyorum.Ama cocuklarla kayna$sin diye o istemedigi sürece pek müdahale etmek de istemiyorum.Gecen sene parkta  sadece birlikte oynuyorduk.Onun ali$kanligimi bu bilemedim ?
Ben yapi olarak her yere hemen girip,konu$an biri degilim.Konu$mayi severim ama dinlemeyi daha cok severim.
Ada´nin böyle olmasi istedigim en son seyden biridir.Neden mi ? Hic bir hayrini görmedim de ondan :)
$öyle bir cevremdeki aileleri dü$ünüyorum son zamanlarda.Cocuklar aslinda anneyi ve babayi ne kadar yansitiyorlarmi$.Ne kadar benzemesini istemedigimiz seylerin olusmamasi icin cabalasak da bo$una yormu$ oluyoruz kendimizi.Hareketli bir anneyseniz,cocugunuz hareketli olmasina $a$irmamali,cekingen bir yapidaysaniz cocugunuz cekingenligini anlamaliyiz aslinda.
Engin de bana benzer.Öyle hemen ortaya atmaz kendini.Cok konuskan,cok yakindir ama o da bekler bir süre.Ama tabii ki bizim yeti$me tarzimizla Ada´nin ki ayni degil.Oglumun hic bir seyine kari$mam yapamayacagini bilsem de istiyorsa kendisi yapar,ya da sen anlamazsin dur ben yapayim seklinde hic konusmam.
Özgüvene sahip bir cocuk olmasi icin elimden geleni yaptigimi dü$ünüyorum.Böyle kendini geride birakan,benim cocuklugumdaki gibi kafasina kum atilip aglayarak eve kacan,sonra durumu aciklamaktan aciz annesinin gazabina ugrayan bir cocuk olmasini istemiyorum.
Gecenlerde kayinvalidem´cocuklarim hic yirtici degil,hic giri$ken degil´siz öyle yetistirmeyin.Korumayin cocuklarinizi´dedi.
Ben de bunun korumakla hic bir ilgisi olmadigini söyledim.Yani evet biz sürekli durdurulmu$ cocuklariz.Sen yapma,dur dökücen,elleme ciz,beceremezsin sen´cümleleri ile büyümü$.
BECEREMEYECEGINE iKNA EDiLMi$ COCUKLARIZ.
Ama ben ogluma öyle yapmiyorum ki...Ve hic de koruyan bir anne degilim.Araba gelir sakin bir sekilde Ada´ya söylerim ya da durdurum.Böyle ciglik cigliga bagirmam.Düser,panik yapmam.Iki kez elini,ocakta yemek yapmama yardim etmek isterken yakti.Olabilir dedim...Yani onu yapmasin,bir yerini acitir.Elini birakmayayim düser durumlari hic yoktur bende.
Ama yine de yirtici degil benim oglan :)
Dr.CHIRTOPHER GREEN her yönü ile Cocuk yeti$tirme sanati kitabinda okudugum bir bölüm aklima geldi.Ben tüm bunlari dü$ünürkene :)
Baba Gibi,Ogul gibi
Cogu cocuk tipki ebeveynleri gibidir.´Nasil oldu da bunun gibi bir cocugum oldu ?´diyen $a$kin anne ile yerinde oturamayan yorgun cocuklari her zaman görürüm.Daha sonra gözümün bir ucu ile annenin,araba anahtarlarini sallayi$ini,ayaklarini yere vuru$unu görüyorum ve bununla birlikte,davrani$in nereden geldigi oldukca aciklik kazaniyor.Hayatta bir sey yapmak adina ufacik bir cabasi ve hevesi olmadigi icin bana gönderilen bazi cocuklar ayni derecede SIKICI ebeveynler $irketine dahil olurlar.
Cocuk dogarken aslinda bazi huylari ile dogar.Bize dü$en bunlari iyi yöne cevirmek,geli$tirmek.Bunu cok iyi ögrendim.Tecrübe ile de sabitledim :)
Okula ba$layinca ya$ayacagim sorunlari az cok görebiliyorum ben.Belki de ya$amiyacagim kim bilir :)
Ada daha kücük biliyorum.Bu konuda fikri,önerisi ve tecrübesi olan arkadaslarim dü$üncelerinizi merak ediyorum :)
Sevgiler :)

15 yorum:

  1. Aynı sıkıntıları ben de yaşıyorum bu aralar.Eylül de benim kızım da anaokuluna başlayacak ve çok çekingen bir çocuk..Hep bana bağımlı yetişti.Ben korumacı ve panik bir anne olduğum için çocuğun özgüveninin oluşmasına engel oldum..Allahtan kızım kendine güveni tam,hatta biraz ukala bir çocuk olduğu için beni çok fazla dinlemedi..İlk etapta diğer çocuklarla uyum sorunu yaşıyor ama sonrasında alışıyor..İnşallah ezilmeden okulk ortamına alışırlar..Bu konuda çok endişeliyim..:(

    YanıtlaSil
  2. Sayfanın eski düzeninide seviyordum şimdi ki düzenide çok güzel olmuş :)
    Dr.CHIRTOPHER GREEN sözlerine sonuna kadar katılıyorum çocuklar anne ve babaların eserleri nasıl yetiştirirsek aynı şekilde karşılık alıyoruz
    Ada bence anaokulunda çok başarılı olacak çünkü ona tüm sevgisini ilgisini veren senin gibi bir annesi var

    YanıtlaSil
  3. Aslıcım, adacığın burcunu merak ettim?Ndir?

    YanıtlaSil
  4. Neyrann;in$aallah öyle olur.
    Ada cocuklarla oynayabiliyor belki bundan kolay ali$ir diye düsünüyorum.Bakalim :)


    Serife,diger sablonu daha cok seviyordum ama bozuldu.Renginin yarisi beyaz yarisi kahve oldu :)
    Sanirim yanlislikla bir sey yaptim :))
    insaallaH dedigin gibi olur.Cok tesekkür ederim canim :)


    Samini,Ada da ben de terazi burcuyuz.Sabirsizlikla bekliyorum cevabini :)

    YanıtlaSil
  5. Küçük bir kaçamak yaptım okuyamadım hepsini ama Ada'yı ve seni öpüp kaçıyorum canım.

    YanıtlaSil
  6. benimde bildiğim çocuk evin yansıması derler.ne kadar dikkat etsek bizi taklit ediyorlar seminerden öğrendiğim bir söz var:çocuklar iyi taklitçi kötü yorumcularmış.
    biz nasılsak aynen öyle davranıyorlar çünkü rol modeliyiz.Bizimkide benim dibimde ayrılmıyor gittiğim yerde montla oturuyoruz çünkü çıkarmaya bile fırsat vermiyor öyle yapışık haldeyiz yani:))

    YanıtlaSil
  7. sen okul çağı gelsin asıl cümbüşü o zaman göreceksin:)
    dediklerine aynen katılıyorum.biz neysek kuzularımız da o.oğluma bakıyorum kendimi görüyorum.öyle net öyle bariz ki.
    en çok da 7-8 yaşından itibaren anladım bunu.
    o yaşlara sağlıkla ulaşıp "işte ben"diyebilmen dileğiyle:)

    YanıtlaSil
  8. canım geçen bu yazını yarım okuyabildim sonrasında kayboldu şimdi tamamını okudum..evet aynı sorun bizdede var parkdada aynı şeyleri yaşadık burakda öyle zamanla alışıyorlar şuan burak girdiği ortamlara uyum sağlamakta zorluk çekiyor ilk başta durup gözlemliyor sonrasında cesaretini toplayıp katılabiliyor çok rahat bir şekilde çok iyi gözlemliyor herşeyi zamanla alışacak doktorumuzun dediğini uyguluyorum sürekli farklı ortamlarda bulunsun farklı kişiler ile birlikte olsun farklı işler yaptırın ve buna teşvik edin işede yarıyor..

    YanıtlaSil
  9. Canım kreş-anaokulu başlama süreci (aslında sen daha iyi biliyorsun ama) ön hazırlıkla kolay atlatılabiliyor. Sürekli konuştuk başlamadan önce ve hiç ağlamadan gitti.
    Kalamıyorum uzun uzun yine uğrayayım öpüyorum.

    YanıtlaSil
  10. Aslı ben kızımdan yıl sonu gösterisinde ağlamasını beklerken o beni şaşırtıp ondan hiç beklemediğim bir performans sergiledi. dediğin doğru çocuklarımız bize benziyor.
    ama kim bilir belki küçük ADAm seni şaşırtır annesi. sancılı bir dönem ama sen bilinçli bir annesin

    YanıtlaSil
  11. Dediğin gibi doğuştan gelir bir çok huy.. fıtrat meselesi.. Ama ben çekingendim çok küçükken.. İlter de yeri geldiğinde konuşur, Selim'e baksan sanki cem yılmaz'ın oğlu.. biraz gen, biraz fıtrat..

    YanıtlaSil
  12. benim oğlum kimseyle oynamıyor, ben de çok takılıyorum bu konuya. okul döneminden medet umuyorum. alışacak inşallah diyorum.
    bazı çocuk erken kavrıyor bazı şeyleri, bazıları daha geç. ama bişekilde olması gerekene yöneliyolar. kolaylıklar dilerim size de bize de :)

    YanıtlaSil
  13. canım yazını okudum ..ne guzel yazmıssın.ayrıca senı tebrık ederım ..pimpirikli...panikatak bir anne olmadığın için .maşallahhh.ama malesef ben öyleyım ve hep kendıme zarar verıyorum.uc noktada korumacı bır anneyım:(nereye kadar dıyorum kendıme...ınsallah duzelırım...yazı bana ısık oldu tesekkurler canım:)

    YanıtlaSil
  14. ben bazen kendime hakim olamayıp bağırıyorum hoş tınlayan kim:) bi süre sonra arsız oluyolar.

    YanıtlaSil
  15. Arkada$larim yorunlariniz icin te$ekkür ederim.Silinen yorumlarim icin cok üzüldüm.
    Ada ile konu$uyorum anlatiyorum.I$te atlatacigiz bir sekilde.
    Farkli ortamlara sokmaya calisiyorum.Farkli yereler gidiyoruz.In$aallah iyi olur hersey :)
    Sevgiler hepinize

    YanıtlaSil

hadi yaz :)

{photo_title} by {uploader_name}
{photo_title}, a photo by {uploader_name} on Flickr.
{description}