Sayfalar

18 Nisan 2011 Pazartesi

ZIKKIMIN KÖKÜNÜ MÜ YiYELiM ?

Biraz önce,cumartesi günü aldigim elmalardan birini ortadan ikiye kesince,dis görünüse aldandigimi farkettim...
Aman canim biri öyledir düsüncesiyle digerlerine de baktim.Sinirden güldüm...Aglanacak halimize gülmek ne demek iyice ögrendik artik biz.
Disindan bakinca harikadir bu elmalar diyerek doldurdum poseti...Ama ici,disi kadar kusursuz degilmis megerse.Cürümüstü..Normal bir cürüme degil yalniz !
Belli araliklarla,distan hic kendini göstermeyen kahverengi lekeler.Dayak yemis gibiydiler.Elmaya da zorla yalanci olmayi ögretmislerdi sanki.Hatta ilk sahipleri söyle bir konusma yapmis olabilir;´´Hic belli etme tamam mi ? Seni satin alsinlar.Sonrasi önemli degil.Sen görünüsünle etkile yeter.Gercek elma olup olmaman bizi ilgilnedirmez,onlarda alistilar zaten.Cürük olmazsa sorguluyorlar.Bu elmada bir anormallik var diye´´
Elma onlarin elinden kurtulmak icin,daha fazla hormon almamak icin rolini iyi yapip beni kandirdi.Satin aldim.Lakin yiyemedim,yediremedim.
Dogal beslenelim diyoruz.Sebze meyva yiyelim.Tamam iyi hos.Elma dogal degil mi o halde ?Tabiatin bize sundugu bir nimet degil mi ?Zaten dogru düzgün sebze bulamiyoruz burda.Ne yiyelim.ZIKKIMIN KÖKÜNÜ mü ?
Zamaninda annemin yemek yemedigimizde alternatif olarak sundugu  zikkimin kökü bile artik hormonludur demi ?
Ogluma hazir kavanoz mamalari vermedim kendim yaptim corbalarini,yogurdunu...Vitaminleri yok olmasin niyeti ile düdüklüde pisirdim.Simdi de öyle devam ediyor.Ama aldigim havucun sekli havuctan baska herseye benziyorsa,kabak bir sünger gibi bastirinca hemen pörsüyorsa,patates alindigi günün ertesi sabahi kendini agac zannedip dallanip budaklaniyorsa biz ne yiyelim,ne yedirelim ?
Kis boyunca domates,salata almadim.Mevsimi degil diyerekten.Eee ben kis boyunca portakal,mandalina da yiyemedim ki !Mevsimi ama portakal susuz kalmis cöl gibi.O bizden su bekliyordu sanki.Mandalinalarin taneleri öyle cökmüslerdi ki.Zaten bunlara olan olmus.Bir de ben birbirinden ayirmayayim diye dokunmadik bile.
Eve cips,büsküvi,kraker gibi hazir gidalar almam(özel zamanlar disinda)Hazir meyve sulari cok nadir evimize girer.Katki maddelerinden korktugum icin almam gerekenler disinda baska birsey almam.Ama birakin elmayi,armudu yiyelim barii degil mi?
Ada´yi iki yil emzirdim.Dogal olamayan yiyeceklere en azindan iki yil fazla minnet etmesin diye.Benim yediklerim dogal degilse sütüm ne kadar dogal olabilir bilemiyorum tabii...
Hormonsuz gidalar alin diyorlar.Hatta bunlara özel bio marketler,bio pazarlar var.Yani dogal olani tüketebilmek icin tonlarca para verin diyorlar.
Bir kilo Bio havuc alinan para ile iki kilo bio olmayan havuc alinabiliniyor.O kadar fark var !
Ben belki alamiyorum ya da ben alabiliyorum ama bir baskasi alamiyor.Haksizlik degil mi bu ?Paran varsa hormonsuz,yoksa hormonlu...Hormonsuz diyorlar yaa ne kadar dogru tartisilir.
Kimseye güvenmiyorum.Bizler dogalliktan cikali cok oldu.
Dogrular bile hormonlu...Sadece 20 yil sonrasini merak ediyorum.Bizler yaslaninca ne yiyecegiz ? Cocuklarimiz ne yiyecek? Torunlarimiz ne yiyecek ?
Napcagiz biz ?
Ben basa düsmedim ? Siz basa düsebildiniz mi ?

29 yorum:

  1. bende dikkat ederiyorum güya ama dikkat ettiklerin ne kadar güvenilir orasaı muamma:(
    hele senin iişin daha zorr sanki yurt dışında dahada hormalı yiyecekler yani bana öyle geliyorda olabilir:(
    zor işimiz zorrr bazen sinirleniyorum ama elden bişery gelmiyor gidip bir kıyı kasabasına herşeyi kendimiz yetiştirsek ne güzel olurdunun hayallerini kurmaktan başka:)
    sevgiler aslıcım allah kolaylık versin

    YanıtlaSil
  2. meseleye parmak basmışsın,hep dertlendiğimiz konu .birilri kar etmek için toplumu bilinçsiz hormon kullarak zehirliyor.
    ya israilden alınan tohumların topraklarımızı zehirlemesine ne demeli ?

    YanıtlaSil
  3. ah hiç söyleme...çocukluğumda yediğim meyveyi sebzeyi unutalı çok oldu...şidi meyve sebze adı altında organizmalar yiyoruz maalesef...nasıl olurda düzelir yada düzelirmi bilmiyorum....ama mecburen bize dayatılanı yiyip duruyoruz...tek yapabildiğimiz elimizden geldiğince hazır gıdadan uzak durmak...sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Biz sanki burada ne yiyoruz biliyoruz sanırım yakında zıkkımın köküde çıkar yerik :)

    YanıtlaSil
  5. ben de elimden geldiğince abur cubur almamaya gayret ediyorum. ama şu son bir haftadır kızım o kadar çok çilek istedi ki kıramıyorum artık. her biri elma kadar çilek.
    kimin umurunda ki senin benim sağlığım. onların cepleri doluyor ya gerisi boş

    YanıtlaSil
  6. mrb canım bende yurtdışında yaşıyorum ve aynen sebze kıtlıgı yaşıyoruz.herşey tehlikeli herşey kötü ama alternatifde yokki ne yiyecegiz.herşey yapay bende kışın hiç salata filan almıyorum ama gelgörki maydonazlarda dogalmı bilmem.burada da meyva cok pahalı sebzede nasıl yaşıyoruz ben bile şaşmış haldeyim sevgilerimle cok dertliyim yarama bastın.

    YanıtlaSil
  7. Tuncay Dayısı18 Nisan 2011 12:24

    Abla çok çok güzel yazmışsın...
    Ben soruna cevap vermeye çalışım.ilerde meyvelerin sebzelerin hormonlu olduğu gibi insanlarda hormonlu olucak.yeni hastalıklara yeni teşhisler yeni iyileştirme yöntemleri çıkıcak.(tabi sıvama yöntemleri gibi) yani halimiz kötü insanoğlu 60 yıl önce hayvan ve bitki türlerini bitirmeye başlamışlar yıl 2011 haka devam ediyoruz.kendi sonumuzu kendimiz hazırlıyoruz...

    YanıtlaSil
  8. Sezo hepimizin isi zor.Bakalim sonumuz ne olacak..

    Neval,sorma...Bencillik iste herkes kendini düsündügü icin giderek daha da yok oluyor hersey..

    Dilek,öyle canim hazir gidalar hepsinden tehlikeli.Hastaliklar cogaliyor.Cocuklar sürekli
    enfeksiyon kapiyor.Korkuyorum...

    YanıtlaSil
  9. Ülkü sen de olmasan gülmeyecegiz valla.Zikkimin kökü de hormonlu artik canim :))

    Kücük mucizem,öyle...Bizim burda haziran ayinda cilek tarlasi oluyor.Belki onlarda hormonlu bilmiyorum ama cok lezzetliler ve cilek gibi cilekler.
    Kimsenin umrunda degil tabiiki.Olsa böyle olmazdi.

    YanıtlaSil
  10. Selinka,sen neredesin ?
    Maydonoz yapraklarinin masaallahi var.Giderek büyüyorlar.
    Benden de sevgiler.Bu konu benim de canimi SIKIYOR..

    Tuncay dayimiz;Icimi daha cok karartigin icin saol.
    Dedigin gibi kendi sonumuzu kendimiz hazirliyoruz.Ama cocuklarimiz ne olacak ?

    YanıtlaSil
  11. Yurt dışında daha da zor durum haklısın kışın bizde salatalık almamaya çalışıyoruz iki ay kadar önce kızları da pazara götürmüştüm salatalık görüp istediler kıyamadım bir kaç tane aldım eve geldik soyduk bir ısırıkta ben aldım ve doğru çöpe.İnanamadım yumurta kokuyordu görüntü salatalık ama yumurta:((
    Biz yine biraz daha şanslıyız yakınlardaki köylerden gelenler var pazara.Allah sonumuzu hayır etsin.

    YanıtlaSil
  12. Gercekten mi ikiz annem.Yok artik yaa.Yumurta ne alaka anlamadim.
    Off cok kötü cokkk

    YanıtlaSil
  13. Ne kadar çok dikkat edersek o kadar marazlı oluyorlar. Hazır şeyler yedirmedik annem de ben de gözünün içine baktık 10 metre ötede biri hapşırsa hastalanıyor:(( Saldım çayıra yapmak lazımmış cidden çok moralim bozuluyor.

    YanıtlaSil
  14. katiliyorum Nehir ida.Ben de öyle yaptim.Arkadasimin cocugu hastaydi buna ragmen biraraya getirdik.Sonuc yine hasta.Öyle de hasta öylede.
    Ne yapalim böyle iste

    YanıtlaSil
  15. canım çok sıkılıyor benim bu organik morganik hormon tarzı mevzulara.elimden de adam akıllı bir şey gelmiyor.kafama göre takılıyorum napıyım.canım çekince mevsiminde olmayanı da yiyorum.amaaa bir gün hepimiz toprak olacağız di mi ya:)

    YanıtlaSil
  16. Kendimi sizi güldürmeye adadım ben :))

    YanıtlaSil
  17. mevsiminde olan sebze ve meyvelere güvenemiyorum artık.Fırsatım olsa kendim yetiştireceğim...Organik gıda olduğuna dair inancım dahi sarsılıyor ...Eskileri özler olduk , sadece mevsiminde vardı ve zamanını beklerdik.Genetiği ile oynanma devri başlamamıştı...Ne açbuk kirlendi dünya ve kirlilik gıdalara bulaştı anlayamadık ..

    YanıtlaSil
  18. merhaba,
    Öeğer geçmişte ne kadar şanslı imiş annelerimiz,mevsimi dışında yiyemeyip,burunlarında tüttüklerinden.Şimdi herşey elimizin altında lakin hepsi yavan,hepsi sağlıksız.
    Sonumuz hayrolsun,en çokta gözlerinin içine baktığımız yavrularımızın...
    Görüşmek dileğiyle

    YanıtlaSil
  19. Gerçekten çok haklısın dışı iyi içi kof yaralı hastalıklı sebze ve meyvelerden bıktım!Çocujkarımız için çok endişeliyim:(

    YanıtlaSil
  20. Sitare öyle ama nasil olacagiz.Saglikli gidelari topraga diymi yaa..:)

    YanıtlaSil
  21. Ülkü saol...Güldürüyorsun valla :)


    Icimizdeki karnaval;evet kirlendi hersey.Birseyler yapilmasi gerekiyor!

    YARUZE,cok dogru.Herseyin dogal oldugu dönemlerde yasamak isterdim

    YEMEK VAKTI,ben de cok endiseleniyorum.Cocuklarimiza böyle bir dünya biraktigimiz icinde kiziyorum

    YanıtlaSil
  22. ben sayfanın tasarımına bayıldım öncelikle bunu söylemek istedim
    öyle güzel bir konuya değinmişsinki buna benzer bir olayı geçenlerde bende domates de yaşadım dışarıdan bakınca süper ama içi damar damar kesilmesi bile zor bir şekilde yenmeden çöpe gitti :(

    YanıtlaSil
  23. Bende mümkün olduğunca herşeyi evde yapıyorum,bazı şeyleri bahçede yetiştiriyorum ama nereye kadar.Allah vicdan versin ne diyelim.

    YanıtlaSil
  24. Efe ile hayat,
    tesekkür ederim.O kadar cok sablon indirdim ki en sonunda buna karar kildim :)
    Off domatesler bir acayip oldular zaten.Ve benim en sevdigim sebzedir:(

    YanıtlaSil
  25. ANNEANNENINEMEKLERI,öyle hocam nereye kadar.Kendileri de yiyor cocuklarina da yediriyor.

    YanıtlaSil
  26. hayatım ne kadar dikkat edersen et doğal hiçbir şey kalmadı neredeyse...tavuklar hibrit, sebze-meyveler hormonlu, içleri kof...bağımız bahçemiz de yok ki kendimiz yetiştirelim...ben de çok rahatsızım bu konudan, elimden geldiği kadar doğal görünenleri seçmeye çalışıyorum, artık ne kadar oluyorsa...

    YanıtlaSil
  27. bu benim de çok dikkat ettiğim bi konu. özellikle çocuklara yedireceğim şeyler. kışın domates salatalığa hasret kalıyoruz, yazın aldıklarımız ne kadar sağlıklı acaba? kavanoz mamaları belki daha sağlıklıdır... ne yapıcaz bimiyorum, allah'a emanet yaşıyoruz işte...

    YanıtlaSil
  28. amanın ne kadazr eski bir yazıymış, bir an unuttum 2012 de olduğumuzu....
    Organik morganik de hikaye.Sadece etikette organik var , aynı şeyler onlarda da yaşanıyor.Hormon ve seracılık :(((((((((((((((

    YanıtlaSil
  29. valla çok doğru söylüyorsunuz. heleki siz yurtdışındasınız işiniz daha da zor. burda markette satılan ile pazardakiler bile fark ediyor. Pazarlar yine bir nebze daha iyi. ama çalıştığım için vaktim olmuyor:( Markete gideince de hepsi bir tuhaf hiçbirinin ne alasımgeliyor ne de yapasım:( bende gecengun oğlum istedi diye çilek aldım azıcık sadece hevesini alsın diye..

    YanıtlaSil

hadi yaz :)

{photo_title} by {uploader_name}
{photo_title}, a photo by {uploader_name} on Flickr.
{description}